Chet Baker- jazzin James Dean

Chet Baker on monille suomalaisille vähän tuntemattomampi nimi. Häntä on verrattu James Deanin elämäntapansa ja ulkonäkönsä vuoksi. Molemmat olivat aikansa “pahoja poikia”. Chet Bakerillä kerrotaan olleen aikanaan sama vaikutus jazziin, mitä James Deanilla oli elokuviin. Traaginen tapa kuolla yhdistää myös molempia miehiä.

Chet Bakerin ura

Chesney Henry Baker Junior syntyi vuonna 1929 Yhdysvalloissa. Hän oli osa musiikillista perhettä ja aloitti musisoinnin pasuunalla vaihtaen sen trumpettiin pasuunan suuren koon vuoksi. Hän lopetti koulun kesken ja liittyi armeijan orkesteriin palvellessaan Berliinissä. Hän tuli tunnetuksi Länsirannikon jazzin edustajana 1950- luvulla. Hän soitti trumpettia, flyygelitorvea sekä lauloi. Hän opiskeli myös musiikin teoriaa Los Angelesissa. Länsirannikon jazz inspiroi edelleen jazzmuusikoita ympäri maailmaa.Suomessakin tunnettu jazzmuusikko Teppo Mäkynen on suuri länsirannikon jazzin fani. Mäkysen yhtye Teddy’s West Coasters on saanut nimensä tästä suuntauksesta. Bändissä soittaa Suomen huippujazznimiä.Chet Baker aloitti uraansa San Franciscossa Vido Musson kanssa, joka soitti saksofonia. Tämän jälkeen jazzlegenda Charlie Barker otti hänet mukaansa säveltämään West coast- tyylisiä kappaleita. Chet Bakerin tunnusbiisiksi muodostui “My Funny Valentine”, jonka hän levytti uransa loppuun asti monta kertaa. Chet Baker kärsi huumeriippuvuudesta pitkään ja joutui sen vuoksi vankilaankin. Hän soitti useissa kvarteteissa ja kuoli Amsterdamissa tiputtuaan hotellin parvekkeelta vuonna 1989. Hänen hotellihuoneestaan sekä elimistöstään löytyi huumeita.

Kapinalliset hahmot kiinnostavat ihmisiä

Chet Baker ei ole ainoa, josta on tullut edesmennyt James Dean mieleen. Toinen hahmo oli nuorena huumeisiin kuollut näyttelijä River Phoenix. Hän kuoli vuotta nuorempana kuin James Dean ja oli myös erittäin lupaava näyttelijä Deanin tavoin. James Dean jätti jälkeensä paljon faneja ja fanituotteita, joita myydään vielä tänäkin päivänä yli 60 vuotta hänen kuolemansa jälkeen. Rahapelien ystäville on tehty James Deanin kolikkovideopeli, johon voi tutustua osoitteessa Nettikasinovertailu.Chet Bakeriä ei ole unohdettu nykymuusikoidenkaan toimesta ja suuren suosion saavuttanut Elvis Costello arvostaa Bakeria. Tämä näkyy siinä, että Bakerin soolo kuuluu Costellon kappaleessa Shipbuilding. Costello halusi nimenomaan uusien ihmisten kuulevan Chet Bakerin musiikkia.